
Hoe Microsoft 365 Copilot jouw organisatie transformeert
augustus 1, 2023
Phishing: Bescherm jezelf tegen digitale vissers!
oktober 20, 2023Wachtwoorden zijn de digitale sleutels van je sociale media, e-mails, cloud omgeving en andere online diensten. Ondanks dat er steeds meer met multifactor authenticatie beveiligd wordt, blijven wachtwoorden een belangrijke eerste laag van beveiliging. Maar hoe zorg je ervoor dat deze eerste laag veilig is en tegelijkertijd gemakkelijk om bij te houden of te onthouden? Hieronder 7 tips om jouw digitale veiligheid te verbeteren:
1. Kies zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden
Het is verleidelijk om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken aangezien dit makkelijker te onthouden is en je steeds meer accounts krijgt. Maar het gevaar is dat wanneer één account gehackt wordt, je andere accounts daardoor ook een makkelijker doelwit worden.
2. Gebruik een complex wachtwoord
Een sterk wachtwoord bevat verschillende tekens zoals hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Probeer wachtwoorden zoals ‘welkom01’ of ‘goedemorgen’ te voorkomen en kies in plaats daarvan voor een combinatie die moeilijk te raden is.
3. Lange wachtwoorden
Kies een zo lang mogelijk wachtwoord van minstens 12 karakters. Gebruik zinnen of ezelsbruggetjes om ze makkelijker te onthouden of gebruik een password manager.
4. Gebruik geen persoonlijke gegevens
Veel wachtwoorden bevatten een naam, geboortedatum, postcode of een ander gegeven. Omdat veel van deze informatie te achterhalen valt via sociale media of andere platformen, wordt het voor hackers makkelijker om toegang te krijgen tot je accounts.
5. Gebruik een password manager
Omdat de bovenstaande tips lastig zijn om zonder hulp in de praktijk uit te voeren, zijn er password managers zoals LastPass of Keeper. Een password manager is als een kluis waar je je wachtwoorden in kwijt kunt. Hierdoor hoef je alleen nog maar toegang tot één platform te onthouden en kun je vanaf daar in je accounts. Het is daarom wel van belang dat je deze manager goed beveiligt.
6. Schakel MFA in
Multifactor authenticatie zorgt voor een extra laag of meerdere lagen van beveiliging. Wanneer iemand je wachtwoord heeft gestolen, kunnen ze dankzij MFA niet inloggen omdat ze niet beschikken over de extra factor. Denk hierbij aan een extra code via SMS, een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
7. Regelmatig wachtwoorden wijzigen
Ondanks MFA en sterke wachtwoorden blijft het ook van belang om periodiek je wachtwoorden aan te passen. Mocht je wachtwoord door een datalek of hack gestolen worden, dan kun je schade voorkomen door een wachtwoord regelmatig aan te passen. Het gebruik van een password manager maakt dit een stuk makkelijker omdat je niet alles hoeft te onthouden na elke wijziging.
Bedrijven lopen veel risico’s
In de praktijk is gebleken dat Nederlandse organisaties niet klaar zijn voor de cyberdreigingen. Wanneer er al niet goed omgegaan wordt met wachtwoorden, dan is de kans groot dat de rest ook niet op orde is. Hierdoor lopen bedrijven enorme risico’s met alle (financiële) gevolgen van dien. Wil je nu aan de slag met een goed wachtwoorden protocol of hier meer over leren? Bel ons dan op 078 – 673 51 11 of mail ons op info@bitcom.nl. We helpen je met plezier verder.