Wereld Back-up Dag
maart 31, 2023Wat betekent de NIS2-richtlijn voor jouw organisatie?
juni 20, 2023Amerikaans technologiebedrijf Cisco heeft onlangs een schokkend rapport uitgebracht over de cyberveiligheid van bedrijven over de hele wereld. Het rapport benadrukt de veiligheidsuitdagingen die gepaard gaan met de hybride werkwereld. Medewerkers en gegevens bevinden zich tegenwoordig op verschillende plekken en over meerdere netwerken, dit in vergelijking met het oude statische bedrijfsmodel. Hierdoor is de uitdaging voor cybersecurity erg toegenomen.
Cisco waarschuwt: Cyberaanval dreigt
Voor het rapport van Cisco werden wereldwijd 6700 cyberbeveiligingleiders uit 27 verschillende markten ondervraagd. Het onderzoek waarschuwt op welke vlakken organisaties binnen korte tijd stappen moeten maken om de cyber weerbaarheid op niveau te krijgen. Een cyberincident is dichterbij dan we denken.
Verontrustende cijfers voor Nederland
Nederland staat er niet goed voor. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 8% van de Nederlandse bedrijven zich kan verdedigen tegen de cyberrisico’s van de hybride wereld. Hierin loopt Nederland nog flink achter op het wereldwijde en alarmerende gemiddelde van 15%.
De cyberbeveiliging risico’s zijn ingedeeld in vijf kernpijlers:
- Identiteit: Controleer de identiteit van elke persoon die toegang probeert te krijgen tot het netwerk.
- Apparaten: Verifieer en beveilig alle apparaten tegen bedreigingen.
- Netwerk: Beveilig bedrijfsdata, mensen en apparaten op het netwerk.
- Applicatie workloads: Bescherm programma’s tegen aanvallen die kunnen leiden tot gegevenslekken, productiviteitsverlies of reputatieschade.
- Data: Beveilig data tegen ongeoorloofde toegang, wijzigingen en vernietiging.
Elk land en elke pijler is beoordeeld in klassen die aangeven hoe gereed ze zijn voor cyberdreigingen. De klassen gingen van beginners tot vormend, progressief en volwassen.
Meerderheid Nederlandse bedrijven vereist dringend verbetering
Slechts 2 van de 25 Nederlandse bedrijven is volwassen en daarmee klaar voor cyber dreigingen. 10% is beginner en 65% is vormend, wat betekent dat ze veel werk te doen hebben om op het gewenste niveau te komen. De grootste uitdagingen liggen bij de pijlers netwerk en applicatie. Hier zijn meer dan 70% van de Nederlandse bedrijven nog beginner en dus erg vatbaar. Netwerk Protection en Vulnerability Management is onmisbaar om binnen deze domeinen kwetsbaarheden te detecteren en systemen te beveiligen.
Dure gevolgen vanaf een half miljoen euro
Het gevaar van cyberdreigingen is groot. Naar verwachting worden 6 op de 10 organisaties in de aankomende 1 tot 2 jaar slachtoffer van een cyberincident. Vorig jaar waren dit nog maar zo’n 4 op de 10 organisaties. De gevolgen van een cyber incident kunnen leiden tot grote financiële schade. Een kwart van de ondervraagde bedrijven gaf aan dat een cyberaanval hen minstens € 470.000 kostte. Bij elkaar gaat dit om honderden miljoenen euro’s aan schade.
Verhoogde investeringen in cybersecurity
Gelukkig zijn bedrijven zich steeds meer bewust van de risico’s en daarom bereid om actie te ondernemen. Ongeveer 71% van de bedrijven verhoogt in de komende 12 maanden hun security budget met ten minste 10%. Ze realiseren zich dat achterblijven geen keuze is en op den duur meer kost dan hen lief is.
Michel Schaalje, Cybersecurity lead bij Cisco Nederland, benadrukt het belang van actie: “Het huidige aantal bedrijven dat zich goed kan weren tegen cyberaanvallen is schokkend laag. Het is van cruciaal belang dat bedrijven snel stappen ondernemen om hun cyberweerbaarheid op het juiste niveau te krijgen.”
Hoe bereid je je voor op cyberincidenten?
Goede ICT beveiliging zorgt ervoor dat je (cloud) werkplek-, server- en netwerkbeveiliging bestand is tegen grote cyberdreigingen. Investeren in het verbeteren van cybersecurity kan op verschillende manieren.
- Wees alert op kwetsbaarheden. Vulnerability management detecteert kwetsbaarheden in het netwerk en stelt een plan op om de zwakke plek te verkleinen, waardoor de dreiging van een cyberaanval wordt verminderd.
- Bescherm jouw netwerk tegen misbruik. Hackers maken vaak gebruik van phishing en e-mail-spam om toegang te krijgen tot de systemen van organisaties. Met Netwerk Protection beveilig je je netwerk tegen hackers in verschillende lagen: voorkomen, detecteren, blokkeren en herstellen.
- Lok hackers en virusmakers. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Het lokken van cyber hackers gebeurt met een honeypot. Dit zijn systemen die bewust kwetsbaar zijn en enkel dienen als ‘aas’ voor hackers. Hierdoor ben je direct op de hoogte van hackpogingen op jouw netwerk.
- Zorg voor gedeeld begrip van cyberbeveiliging binnen de hele organisatie.
Door het bewustzijn onder werknemers te verhogen, verlaag je de kans op phishing-aanvallen en verbeter je de veiligheid. Een Security Awareness Training schoolt werknemers in het herkennen en omgaan met phishing. Denk hierbij ook direct aan het verbeteren van jouw wachtwoorden. - Onderhoud actueel systeembeheer. Houd je netwerk en systeem software up-to-date en gecontroleerd op veiligheid. Voorkom dat je door verouderde systemen niet goed beveiligd bent.
Voorkom vandaag nog cyberaanvallen
Ben je benieuwd waar binnen jouw organisatie de grootste risico’s liggen? Bitcom geeft je inzicht in je veiligheid en pakt de cyberrisico’s aan met Next-Gen Endpoint Security, Netwerk en data beveiliging, secure wifi, secure e-mail en meer. Bescherm niet alleen je bedrijf, maar ook klanten en medewerkers.
Neem contact met ons op via sales@bitcom.nl of via 078-6735111 en kom erachter hoe we jouw organisatie veiliger kunnen maken.
Graag het hele rapport van Cisco lezen? Lees hier meer.